Waarom de weg korter lijkt als je naar huis gaat

Wetenschap
zondag, 15 mei 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Als je ergens naartoe gaat, schat je van tevoren in hoe lang je erover gaat doen om daar te komen. Als je mensen vraagt hoe lang ze erover zullen doen om van hun huis naar punt X te gaan en later om van punt X naar huis te gaan, dan wordt de weg naar huis als korter ingeschat. Waarom is dat zo?
Onderzoekers van de New York University gingen ervan uit dat mensen hun huis een belangrijker locatie vinden dan de bestemming. Je huis en de omgeving vormen een vertrouwd gebied, dus als je van huis gaat naar een andere plaats, zal het langer duren voordat je het gevoel hebt dat je echt weg van huis bent. En omgekeerd, als je naar huis gaat, zul je sneller het gevoel hebben dat je al bijna thuis bent.
Om dit te testen lieten ze mensen inschatten hoe lang de reis zou duren van één stad naar een andere. De steden waren een paar uur rijden van elkaar. Eén van beide steden was hun eigen woonplaats. De onderzoekers vroegen ook om aan te geven wanneer de reis in volle gang was en wanneer ze dachten dat ze halverwege waren. Als ze naar een andere stad moesten rijden, duurde het langer voordat de proefpersonen vonden dat de reis in volle gang was en ook langer voordat ze dachten halverwege te zijn dan wanneer ze op weg waren naar huis.
Bron(nen): Psychology Today