Onvermogen om te huilen is geen zegen

Wetenschap
zaterdag, 28 mei 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Het syndroom van Sjögren is een chronische ontsteking van de traan- en speekselklieren, waardoor mensen constant een droge mond en droge ogen hebben. Het is een auto-immuunziekte, die soms ook gepaard gaat met gewrichtsontstekingen. De ziekte komt 10 keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en treedt meestal op rond de middelbare leeftijd.
Uit een recente studie van de Universiteit Utrecht onder 300 patiënten blijkt dat 22% van de patiënten lijdt aan 'alexithymie' in vergelijking met 12% van de gezonde controles. Alexythymie betekent letterlijk 'geen woorden voor emoties', d.w.z. dat mensen het moeilijk vinden om emoties te herkennen, te onderscheiden en te beschrijven, Ook bleek dat er een negatief verband was tussen alexithymie en het psychisch welbevinden, zowel bij patiënten met de ziekte van Sjögren als bij de controles. Bij de patiënten ging het onderdrukken van emoties eveneens samen met een verminderd welzijn; bij de gezonde controles was dit minder het geval.
Patiënten met het syndroom van Sjögren kunnen niet huilen en het is mogelijk dat dit van invloed is op hun onvermogen om emoties te uiten. Zij moeten vaker woorden of gelaatsuitdrukkingen gebruiken om duidelijk te maken hoe ze zich voelen. Uit ander onderzoek is ook gebleken dat de relatie tussen de expressie en het voelen van emoties in 2 richtingen werkt. Je lacht omdat je blij bent, maar als je een blij gezicht opzet ga je je ook blijer voelen. In dat opzicht is het onvermogen om te huilen een beperking. Er zijn wel kunsttranen op de markt. Die bevatten een bevochtigingsmiddel dat het traanvocht in het oog dikker maakt. Hierdoor wordt uitdroging tegengegaan.