Belangrijke ontdekking: kanker op te sporen in bloed

Een ontdekking van het VU Medisch Centrum (VUmc) in Amsterdam maakt het mogelijk dat laboranten aan gewone bloedmonsters kunnen zien of iemand kanker heeft. Daarbij kunnen artsen ook twee soorten identificeren: hersentumoren en prostaatkanker.
Het zou nog wel enkele jaren duren voordat de nieuwe techniek op grote schaal valt toe te passen, maar de ontdekking is volgens het VUmc 'zeer betekenisvol en veelbelovend', aldus het Nederlands Dagblad.

De ontdekking is gedaan tijdens onderzoek onder leiding van moleculair bioloog Tom Würdinger (32) en de Zweed Jonas Nilsson (36). Würdinger verwacht dat op termijn ook andere kankersoorten als borstkanker en darmkanker te detecteren vallen in het bloed. Behalve de vraag welke kankers precies, is ook nog niet duidelijk hoe vroeg het te zien is.

Het onderzoek bevindt zich nog in een vroeg stadium. Tot nu toe zijn de tests op twintig patiënten met een hersentumor of prostaatkanker uitgevoerd. 'Er is nog een lange weg te gaan.' Op de ontdekking is patent aangevraagd.


Bron(nen):   Nederlands Dagblad  de Volkskrant