Omikronvariant bevat stukje verkoudheidsvirus

De omikronvariant wijkt op 32 punten af van de deltavariant. Een van die mutaties komt overeen met een gewoon verkoudheidsvirus.

Waarschijnlijk heeft het coronavirus dit onderdeel opgepikt bij iemand die tegelijkertijd Covid-19 en het verkoudheidsvirus 229E had. Dat schrijven Amerikaanse, Indiase en Canadese wetenschappers in een voorpublicatie meldt de Volkskrant.

Het mechanisme achter de overname van een deel van 229E is overbekend, schrijven de wetenschappers. Volgens hoofdauteur Venky Soundararajan is het coronavirus er 'iets meer menselijk' door gaan uitzien. Hij vindt het zelfs 'denkbaar dat het afweersysteem er beter op reageert'.

Arts-microbioloog Matthijs Welkers (Amsterdam UMC) zegt echter in de Volkskrant dat het nog onduidelijk is wat het betekent. Wel beaamt hij dat virussen hun onderdelen overal vandaan kunnen halen. "In de spike-eiwitten van verschillende virussen komen sowieso vaak inserties en deleties voor. Dat is onderdeel van het repertoire waarmee virussen antistoffen en immuniteit kunnen ontwijken."