Petitie tegen eredoctoraat Frans Timmermans 8000 keer ondertekend: “TU Delft verliest geloofwaardigheid”

De TU Delft wil eurocommissaris Frans Timmermans een eredoctoraat uitreiken voor zijn werk rond de energietransitie. Wetenschappers van de TU zijn het daar echter niet mee eens en startten een petitie, die inmiddels ruim 8000 keer is ondertekend.

Volgens de universiteit gaat het niet om een wetenschappelijk eredoctoraat, maar krijgt Timmermans het doctoraat voor zijn sociaalmaatschappelijke prestaties. Ingenieur Jan Asselbergs - initiatiefnemer van de petitie - reageert bij Omroep West: "De TU Delft verliest hiermee volledig haar geloofwaardigheid als wetenschapsinstituut."

Zeker twintig alumni hebben boze brieven gestuurd naar de universiteit. Sommigen zeiden zelfs hun diploma in te leveren als Timmermans het eredoctoraat krijgt. "Een wetenschappelijk instituut moet gaan over wetenschap. Niet over politiek of maatschappelijk belang. Dit eredoctoraat is vooral bedoeld om aandacht en extra geld te trekken", meent Asselbergs.

Het is waarschijnlijk wel te laat voor de TU Delft om het eredoctoraat niet uit te reiken aan de politicus. "We weten zeker dat het leeft onder alumni van de TU Delft, maar het zou een enorme rel worden als Timmermans hierdoor het eredoctoraat niet meer krijgt", aldus Asselbergs nog.