Vaatwassers huisvesten gevaarlijke schimmels

De binnenkant van een vaatwasser vormt een perfecte voedingsbodem voor schimmels, die kunnen leiden tot potentieel dodelijke ziekten. Dit komt door de vochtige en warme omgeving in combinatie met het alkalische water door de vaatwastabletten. Zo vormen de machines een mogelijk ernstige bedreiging voor onze gezondheid.

Wetenschappers van de Universiteit van Ljubljana (Slovenië) bestudeerden 189 vaatwassers in 101 verschillende huizen over de hele wereld. In 62 procent van de vaatwassers vonden ze schimmels op de rubberen rand van de deur. Meer dan de helft daarvan waren zwarte gisten, de Exophiala dermatitidis en E. phaeomuriformis, waarvan bekend is dat ze gevaarlijk zijn voor de mens.

De gisten overleefden ondanks het gebruik van detergenten en zout. Ze waren zelfs bestand tegen temperaturen tot 80 graden Celsius. Bovendien zat de 'schone' vaat ook onder de gisten, dus ook de vorken en lepels die je in je mond stopt. Zwarte gisten zijn bijzonder gevaarlijk voor mensen met cystic fibrosis, omdat ze de longen aantasten. Maar af en toe krijgt zelfs een gezond iemand er een dodelijke infectie van.

Bron(nen):   Daily Telegraph