Ook Zuid-Afrikaanse wetenschappers: “Omikron kan einde van epidemie inluiden”

“Omikron kan het einde van de epidemische fase van de Covidpandemie inluiden.” Dat constateert een team van Zuid-Afrikaanse wetenschappers na een analyse van de hospitalisaties in het Steve Biko Academic Hospital in Pretoria. “De omikronvariant grijpt opmerkelijk snel om zich heen, maar is een stuk minder ziekmakend”, aldus de onderzoekers. Zuid-Afrika had als eerste land te maken met omicron. In Europa waren dat Engeland en Denemarken. Ook de Deense deskundigen zeggen dat Omicron mogelijk zorgt dat het eind in zicht is.

Uit het Zuid-Afrikaanse onderzoek bleek dat amper 4,5 procent van alle patiënten die met Covid-19 opgenomen werden in het ziekenhuis overleed. Dat cijfer lag in de vorige golven nog op 21 procent. Bovendien werden ook minder mensen opgenomen op IC (1 procent vergeleken met 4,3 procent eerder) en duurden de hospitalisaties opvallend minder lang: gemiddeld 4 dagen vergeleken met 8,8 dagen bij eerdere golven.

Voor hun onderzoek namen de wetenschappers 466 patiënten onder de loep. Die werden vergeleken met 3.976 patiënten uit vorige golven

Bron(nen):   HLN