Diabetes type 2 is te voorkomen en te genezen

Type 2 diabetes is de meest voorkomende vorm van diabetes. Het wordt ook wel eens 'ouderdomssuikerziekte' genoemd, maar het komt steeds vaker voor bij jongere mensen. Onderzoekers van de Universiteit van Newcastle hebben nu ontdekt dat een 8 weken durend dieet van 600 calorieën per dag type 2 diabetes kan doen verdwijnen bij mensen die recent die diagnose kregen. Het dieet zorgt ervoor dat het vetgehalte in de lever en de alvleesklier afneemt en dat zorgt ervoor dat de insulineproductie weer normaal wordt.

Zeven van de 11 mensen die aan de studie deelnamen, hadden 3 maanden later geen diabetes meer. De diagnose werd bij hen gesteld in de 4 jaar voorafgaand aan het onderzoek. Ze kregen gedurende 2 maanden alleen dieetdranken en niet-zetmeelhoudende groenten. Na een week waren de bloedsuikerspiegels voorafgaand aan het ontbijt van alle deelnemers teruggekeerd naar normale waarden. MRI-scans van hun alvleesklier lieten zien dat het vetgehalte in het orgaan daalde van ongeveer 8% - een hoog niveau - naar een ​​meer normale 6%.

Nu moet nog verder onderzocht worden of het herstel permanent is. En als het werkt bij iemand die 4 jaar geleden de diagnose kreeg werkt het misschien ook wel na 8 jaar of 10 jaar ... Hoopvolle resultaten, want tot nu toe ging men ervan uit dat diabetes iets is wat je je leven lang houdt. Al is een dieet van yoghurt en sla moeilijk vol te houden.

Bovendien hebben sommige mensen nu eenmaal een genetisch bepaalde aanleg voor diabetes. Maar ook daar is een mouw aan te passen, want onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam hebben een test ontwikkeld waarmee voor het eerst kan worden vastgesteld of iemand aanleg heeft voor diabetes type 2. De test biedt de kans om tijdig in te grijpen en te voorkomen dat iemand de ziekte krijgt.

Bron(nen):   BBC News