Wilde papegaaien geven hun jongen een naam

Nog voordat het jong van een groene wilde papegaai zelf geluiden kan produceren, leren zijn ouders hem een reeks van klanken die door papegaaien gebruikt worden om een ​​specifiek individu te herkennen. Kortom, ze geven hun kroost een naam. Hiermee kan de jonge papegaai ten allen tijde aangeven waar hij uithangt.

Onderzoekers hebben eerder vastgesteld dat papegaaien in gevangenschap andere papegaaien kunnen identificeren door middel van kreten, maar ze wisten niet hoe de vogels dat deden in het wild. En is het aangeleerd of aangeboren gedrag? Om dat uit te vinden, heeft ornitholoog Karl Berg van de Cornell University en zijn team eieren verwisseld tussen nesten van een groep wilde papegaaien. De 'pleegkinderen' leerden de klanken, die hen aangeleerd werden door de adoptieouders. Als het aangeboren gedrag was, zouden ze de klanken van hun biologische ouders hebben gebruikt.

“Een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling is wanneer kinderen het verband beginnen te leggen tussen geluiden en de specifieke betekenis ervan. Van deze geluiden is de eigen naam één van de eerste woorden die kinderen herkennen. Ons onderzoek suggereert dat zoiets soortgelijks ook plaatsvindt bij papegaaien', aldus de onderzoekers. Helemaal verwonderlijk is dat niet, want papegaaien zijn heel sociale dieren.

Bron(nen):   Wired