Een peuter bij je in bed: is dat wel gezond?

Peuters zijn vaak moeilijke slapers. Met veel moeite krijg je ze in bed en een half uur later melden ze zich weer. Veel ouders zwichten en nemen de kleine uiteindelijk bij zich in bed. In veel culturen is het de normaalste zaak van de wereld als peuters bij hun ouders slapen, maar binnen de Westerse cultuur wordt dat als onwenselijk gezien. Als ouders krijg je te horen dat je niet mag toegeven, omdat anders het hek van de dam is. Maar is het zo erg als je kind liever bij jou slaapt?

Uit recent onderzoek blijkt dat het in ieder geval niet slecht is voor de intellectuele of sociale ontwikkeling van je kind. 'Ouders kunnen maar het beste doen wat het beste werkt voor hun gezin en zich niet schuldig voelen als ze ervoor kiezen om hun bed te delen met hun peuter', aldus Lauren Hale van Stony Brook University School of Medicine in New York, die het onderzoek leidde.

Bij kleine baby's is voorzichtigheid geboden, omwille van het risico op wiegendood, maar over het effect van bij de ouders in bed slapen na de 1e verjaardag was nog weinig bekend. De onderzoekers verzamelden gegevens van 944 arme Amerikaanse moeders, die aangaven of ze hun bed deelden met hun peuters op de leeftijd van 1, 2 en 3 jaar. Bij zwarte en Hispanic moeders kwam dit - zoals te verwachten was - vaker voor dan bij blanke moeders. Op 5-jarige leeftijd werd geen verschil gevonden tussen peuters die bij hun moeder sliepen en peuters die dat niet deden.

Wat het effect was op de kwaliteit van de slaap van de ouders, werd niet onderzocht.

Bron(nen):   Reuters