Lange mensen hebben meer kans om kanker te krijgen

Wetenschap
vrijdag, 22 juli 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Uit een onderzoek van de Universiteit van Oxford onder 1,3 miljoen vrouwen van middelbare leeftijd blijkt dat lange vrouwen meer kans hebben om 10 veelvoorkomende vormen van kanker te krijgen, te weten: kwaadaardige melanomen, darm-, endeldarm-, borst-, baarmoeder-, eierstok-, nier-, lymfeklierkanker (zowel Hogdkin als non-Hodgkin) en leukemie. Voor iedere 10 cm boven de 1m50 heeft een vrouw 16% meer kans op kanker. De langste vrouwen (groter dan 1m75) hadden 37% meer kans om kanker te krijgen dan de kleine vrouwen (kleiner dan 1m50).
Hoewel ze alleen vrouwen onderzocht hebben, zeggen de onderzoekers dat er ook bij mannen een verband is tussen de lengte en de kans op kanker. Die uitspraak baseren ze op 10 andere studies. De vraag is hoe dat komt. De artsen zijn van mening dat er een gemeenschappelijk mechanisme moet zijn dat zowel de lengtegroei als de groei van tumoren beïnvloedt. Ze denken aan groeihormonen, zoals insuline-achtige groeifactoren (igf), maar dat is nog niet bewezen. Meer groeifactoren resulteren enerzijds in meer cellen. Langere mensen hebben meer cellen, dus heb je ook meer kans dat er een paar gaan muteren en zich een tumor ontwikkelt. Anderzijds verhogen groeifactoren de snelheid van de celdeling en celvernieuwing, hetgeen ook de kans op het krijgen van kanker kan verhogen.
In Europa is de gemiddelde lengte gedurende de vorige eeuw toegenomen met ongeveer 1 cm per 10 jaar. Dat zou kunnen verklaren waarom kanker nu vaker voorkomt dan vroeger.
Bron(nen): BBC News