Is het gezond voor honden en katten om vegetarisch te eten?

Als je zelf weinig of geen vlees eet, vind je misschien dat je hond of kat ook wel een beetje kan minderen. Maar is dat wel zo gezond voor die uitgesproken carnivoren?

Honden en katten verwerken de aminozuren uit dierlijke eiwitten makkelijker dan uit plantaardige. Huisdieren die onvoldoende proteïnes binnenkrijgen kunnen last krijgen van gewichtsverlies, spierzwakte, een slechtere spijsvertering en zelfs vochtophoping in hun borst, meldt het Amerikaanse Cummings Veterinary Medical Center van Tufts University.

Vooral katten hebben taurine nodig, een aminozuur dat in dierlijke eiwitten zit. Als taurine niet voldoende wordt toegevoegd aan een plantaardig dieet kunnen katten voortplantingsproblemen krijgen, maar ook hartziekten en een verslechterde hersenfunctie. Ook een minerale disbalans kan voor problemen zorgen. De verkeerde calcium-fosforratio kan bijvoorbeeld leiden tot botbreuken bij honden en katten en een verminderde groei van puppy's en kittens, aldus dierenarts Lindsey Bullen tegen Live Science.

Dat wil niet zeggen dat een vegetarisch dieet niet kan bij honden en katten. Integendeel, je moet alleen goed opletten dat ze genoeg binnenkrijgen van de voedingsstoffen die ze missen doordat ze geen vlees eten. "Een vegetarisch dieet is veilig voor zowel honden als katten," zegt Bullen. "Een veganistisch dieet kan echter wel voor honden, maar wordt heel moeilijk voor katten." Katten zijn nog meer dan honden carnivoren dus veel van hun benodigde voedingswaarden halen ze uit vlees. Daarom hebben katten veel meer toevoegingen nodig om gezond te kunnen leven met een veganistisch eetpatroon.

Bron(nen):   Live Science