Ik ben helemaal niet lui, maar mijn genen …

Canadese onderzoekers hebben ontdekt dat genen ervoor zorgen dat sommige mensen heel energiek zijn en andere eerder lui. Ze hebben 2 genen gelokaliseerd die het enzym AMP Kinase (AMPK) in onze spieren produceren tijdens beweging. Dit enzym helpt bij het omzetten van voeding in energie. Mensen met grote hoeveelheden van het enzym AMPK hebben meer energie. Wie weinig van het enzym AMPK aanmaakt omdat de cruciale genen ontbreken, wordt veel sneller moe.

Het onderzoeksteam onderzocht 2 groepen muizen, eentje met en eentje zonder de 2 genen waarvan men dacht dat ze een rol spelen bij productie van AMPK. De muizen met de genen legden in slechts 20 minuten een kilometer af in een looprad. Die zonder deze genen liepen ongeveer 40 meter en gaven het dan op.

Dit is voor het eerst dat wetenschappers aantoonden dat AMPK wordt gecontroleerd door 2 genen en dat het verwijderen van deze genen het vermogen om te bewegen vermindert. Volgens onderzoeksleider Gregory Steinberg zou het onderzoek kunnen leiden tot een behandeling voor mensen die het moeilijk vinden om in beweging te komen, waaronder mensen met obesitas.

Het ontbreken van deze 2 genen is echter geen reden om de hele dag te luieren. Tot op zekere hoogte heb je zelf in de hand hoeveel AMPK je lichaam produceert. Hoe meer je beweegt, hoe meer AMPK en hoe meer energie je krijgt. Een kwestie van doorzetten, dan wordt het vanzelf makkelijker.

Bron(nen):   Daily Mail