Mogelijk doorbraak in strijd tegen antibioticaresistentie: nieuwe stoffen geïdentificeerd

Mogelijk is er een oplossing voor antibioticaresistentie. Een Nederlandse wetenschapper heeft een nieuwe manier gevonden om krachtige antibiotica te identificeren.

Microbioloog Maurice Steenhuis, die promoveert aan de Vrije Universiteit Amsterdam, heeft drie chemische stoffen ontdekt die mogelijk kunnen worden doorontwikkeld tot een nieuwe klasse antibiotica.

Resistentie voor antibiotica is een groot en groeiend probleem in de gezondheidszorg. Jaarlijks overlijden 700.000 mensen aan de gevolgen ervan. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft berekend dat dit aantal kan stijgen tot 10 miljoen per jaar in 2050. “Het kan daarmee leiden tot sterftecijfers die zelfs hoger zijn dan die van de coronapandemie”, zegt Steenhuis.

Groen oplichten
Zijn promotieonderzoek beschrijft een methode om bacteriën groen op te laten lichten wanneer zij in aanraking komen met gifstoffen. Chemische stoffen die een sterke reactie teweegbrengen zijn potentiële antibiotica. Steenhuis testte 30.000 verschillende stoffen en selecteerde er drie, die het buitenste membraan van bacteriën aangrijpen en hierdoor de bacterie verzwakken.

“Net zoals mensen een 'fight-or-flight'-stressrespons vertonen bij naderend gevaar, reageren bacteriën ook met stress op impulsen uit de omgeving zoals de aanwezigheid van giftige stoffen (bijvoorbeeld antibiotica) of voedseltekort”, legt Steenhuis uit. “Om antibioticaresistentie te bestrijden is het essentieel om nieuwe antibiotica te ontwikkelen die op een andere manier bacteriën doden dan de huidige antibiotica.”

De VU-microbioloog promoveert 19 april op zijn onderzoek naar nieuwe antibiotica. Vervolgonderzoek moet uitwijzen of de gevonden gifstoffen kunnen worden doorontwikkeld tot een nieuwe klasse antibiotica.

Bron(nen):   Apothekersnieuws.nl