12 minder bekende oorzaken van depressies

Een depressie wordt vaak uitgelokt door een verlieservaring: het overlijden van een dierbare, ontslag, financiële problemen, ... Maar er zijn ook minder voor de hand liggende redenen waarom iemand depressief wordt:

 1. De zomer
  Dat sommige mensen depressief worden in de herfst en de winter is wel bekend. Maar een aantal mensen met een seizoensgebonden depressie heeft juist meer klachten in de zomer.
 2. Roken
  Rokers hebben meer kans om depressief te worden, maar stoppen met roken brengt ook niet meteen soelaas. Daar kun je nog depressiever van worden.
 3. Een schildklierafwijking
  Een te traag werkende schildklier (hypothyreoïdie) leidt tot klachten die erg lijken op die van een depressie: moeheid, lusteloosheid, gewichtstoename, traag spreken en denken, pijn in de kuiten, ... De klachten kunnen ten onrechte aangezien worden voor een depressie, maar je wordt er ook niet vrolijk van.
 4. De kwaliteit van de slaap
  Ongeveer 80% van de mensen met een depressie ervaren voorafgaan aan de depressie problemen om in slaap te komen en door te slapen of slapen juist overmatig veel.
 5. Sociale media en internet
  Als je verslaafd bent aan internetten en je sociale netwerk bijna uitsluitend uit virtuele 'vrienden' bestaat, heb je meer kans om depressief te worden. 
 6. Het einde van GTST
  Het einde van een tv-serie of een reeks films, kan je depressief maken. Na de laatste Harry Potter film werden veel mensen depressief. Misschien komt dit omdat je je zo met de tv/filmhelden identificeert dat je je eigen zorgen vergeet.
 7. Waar je woont
  Mensen die in een stad wonen hebben 39% meer kans om depressief te worden dan mensen die op het platteland wonen. In rijke landen zijn mensen vaker depressief dan in arme landen. En in hoger gelegen gebieden plegen mensen vaker suïcide dan in de lage landen.
 8. Teveel keuzemogelijkheden
  Mensen met aanleg voor depressies zijn vaak erg perfectionistisch. Als ze een keuze moeten maken uit een groot aantal opties twijfelen ze vaker of ze wel de juiste keuze maken. Dat leidt tot angst, onzekerheid en piekeren. Soms kunnen ze geen enkele keuze meer maken en voelen ze zich verlamd.
 9. Te weinig vis eten
  Een tekort aan omega 3 vetzuren, die we vooral via vette vis binnenkrijgen, kan leiden tot depressieve klachten.
 10. Een slechte relatie met je broers en zussen
  Uit onderzoek is gebleken dat mannen die voor hun 20e geen goede relatie hadden met hun broers en zussen op latere leeftijd vaker depressief worden.
 11. De pil
  De progesteron in de anticonceptiepil kan vrouwen depressief maken.
 12. Medicijnen
  Tot de bijwerkingen van verschillende geneesmiddelen behoren depressieve klachten. Dat is het geval bij: isotretinoine tegen acne, slaap- en kalmeermiddelen (o.a. Valium en Xanax), metoprolol tegen hoge bloeddruk, cholesterolverlagers zoals Lipitor, en Premarin tegen overgangsklachten.

Bron(nen):   Health.com