Zin in een snoepje met menselijk DNA?

Jaarlijks wordt 300.000 ton gelatine op basis van dierlijke producten gebruikt in toetjes desserts, snoep, enz. Op termijn zou deze gelatine vervangen kunnen worden door een menselijk variant. Chinese wetenschappers hebben namelijk een techniek ontwikkeld om gelatine te kweken uit menselijk DNA.

De menselijke gelatine zal uiteraard aan strenge veiligheidsvoorschriften moeten voldoen. Het Britse Food Standards Agency stelt dat er restricties zullen worden gesteld aan de import en verkoop. Maar de onderzoekers geloven niet dat de consumptie van het nieuwe product risico's met zich meebrengt. Door streng gecontroleerde productietechnieken in het laboratorium zal zelfs een veiliger product gemaakt worden dan dat uit de botten en huid van varkens en koeien. Verwacht wordt dat veel minder mensen allergische reacties zullen vertonen op menselijke dan op dierlijke gelatine. Bovendien loop je dan niet het risico op door dieren overgedragen ziekten, zoals BSE.

Het spul wordt zelfs al gebruikt in de farmaceutische industrie voor het maken van geneesmiddelen en vaccins. De menselijke genen worden gebruikt bij de productie van insuline bij diabetici, menselijk groeihormoon en erytropoëtine dat gebruikt wordt om bloedarmoede te behandelen.

Rest nog de vraag of de consument het ziet zitten om menselijke eiwitten te eten. Sommigen associëren het met kannibalisme, maar dat is het niet. Je eet geen menselijk weefsel. Eigenlijk is het gist dat genetisch gemodificeerd is met menselijk DNA. Je zult het verschil niet zien of proeven.

Bron(nen):   The Daily Telegraph