Miljoenen tonnen plastic in de oceaan verdwenen

Wetenschappers gaan er al jarenlang van uit dat onze zeeën en oceanen miljoenen tonnen plastic bevatten en dat deze kleine plastic eilandjes vormen, zoals de drijvende vuilnisbelt in de Stille Oceaan. The Verge rapporteert nu echter dat er iets veel verontrustender gebeurt met ongeveer 99 procent van het oceaanplastic: het is aan het verdwijnen. De onderzoekers hebben de wateren rond vijf van deze drijvende vuilnisbelten in 2010 en 2011 uitgekamd. Dit leverde niet het verwachte resultaat op, in plaats van miljoenen tonnen afval werd de totale hoeveelheid oceaanplastic geschat op slechts 40.000 ton. Dit betekent dat er ongeveer 99 procent van het plastic is verdwenen. Wetenschappers vermoeden dat het meeste plastic in de oceaan van microscopische grootte is, afgebroken door de golven en de straling van de zon. Daarom werden zeer fijne netten gebruikt die zelfs de kleinste deeltjes plastic uit het water moesten vissen. Onderzoeker Carlos Duarte, een oceaandeskundige van de Universiteit in West-Australië, spreekt het vermoeden uit dat miljoenen tonnen plastic verdwenen zijn in de magen van vissen. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe schadelijk dit is voor ons eigen ecosysteem, dit moet verder onderzocht worden. Het is mogelijk dat het plastic verontreinigde stoffen uit het water opneemt en dat dit via de vissen op ons bord terecht komt, maar het zou ook kunnen dat de vissen het plastic opnieuw afscheiden en dat er daardoor geen lange termijn schade is.

Bron(nen):   The Verge      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. RhodBerth

  Kennelijk vindt de natuur er een oplossing voor.
  Was dat niet ook al zo met die olie in de golf van mexico, eerst was het ramp en gruwelijk, en later bleek dat de olie heel snel werd afgebroken door de oceaan zelf.

  Mooi. Maar dat wil niet zeggen dat we het afval probleem moeten aanpakken.
  Het geeft wel weer duidelijk aan dat we die alarmisten niet altijd op hun blauwe ogen moeten geloven.

 2. Vogelbeest

  317 miljoen euro en het probleem is opgelost. http://www.powned.tv/nieuws/tech/2014/06/delftse_student_19_heeft_oplos.html Ik stel voor dat Nederland dat in zijn eentje oplost dan duurt het tenminste geen 30 jaar voordat de eerste stap gezet word.
  Uit een budget van 4,3 miljard kun je best een paar honderd miljoen halen om een probleem écht op te lossen.

Reacties niet toegestaan