Muizen en ratten muteren: Steeds meer knaagdieren ongevoelig voor gif

Nederlandse huismuizen en bruine ratten worden resistent voor bestrijdingsmiddelen, blijkt uit onderzoek van de Wageningen Universiteit in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Ruim 2000 knaagdieren uit verschillende delen van het land zijn onderzocht. 38 procent van de huismuizen bleek resistent tegen gif. 17 procent van de bruine ratten knabbelde het gif op en keek er niet anders van. Het gevolg is dat de diertjes lastiger te bestrijden zijn.

Op regionaal niveau zijn er grote verschillen. In sommige streken zijn geen resistente knaagdieren te vinden, in andere regio's wemelt het ervan. In winkels, horeca, bij boeren en burgers in de stad of het platteland, overal kan een plaag optreden.

Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen stuurde het rapport door naar de Kamer. Zij laat weten dat het belangrijk is te focussen op monitoring, preventie en bestrijding van knaagdieren zonder chemische middelen. Vanaf 2023 mogen alleen gecertificeerde bedrijven nog werken met chemische bestrijdingsmiddelen.