Ook vrouwen hebben last van voortijdige orgasmes

Alsof we nog niet genoeg sores hebben, krijgen we weer een nieuwe diagnose erbij. Als mannen voortijdig klaarkomen, heet dat ejaculatio praecox. Maar nu blijkt dat vrouwen daar ook last van kunnen hebben.

Tot nu toe was er niet veel over bekend, maar in Portugal hebben wetenschappers het uitgezocht. Zij onderzochten 510 vrouwen in de leeftijd van 18 tot 45 jaar. Door middel van een vragenlijst gaven de vrouwen aan hoe vaak ze een voortijdig orgasme hadden, of ze het gevoel hadden de controle te verliezen tijdens het orgasme, of ze relatieproblemen hadden of last van stress door het voortijdig klaarkomen. De helft van de vrouwen was single, 40% was getrouwd.

Bijna 17% van de vrouwen zei dat ze vaak of altijd een voortijdig orgasme hadden en bijna 14% had last van een gebrek aan controle over de timing. Nog eens 41% van de vrouwen had af en toe last van een voortijdig orgasme. Slechts 3% van de vrouwen voldeed echter aan de voorlopige criteria van de nieuwe diagnose.

Voor de meeste vrouwen vormt het geen (groot) probleem. Anders dan mannen hoeven zij geen 'prestatie' te leveren en is het niet zo moeilijk om nog een orgasme te krijgen. Voor een kleine groep vormt het echter een ernstig probleem, dat zoveel stress met zich meebrengt dat het een normaal seksleven in de weg staat. Werk aan de winkel voor de farmaceutische industrie.

Bron(nen):   PsychCentral