Raket volledig elektrisch de ruimte ingeschoten met 1600 km/u

Het ruimtevaartbedrijf SpinLaunch schiet raketten kilometers de lucht in met behulp van een krachtige centrifuge. Deze manier van satellieten lanceren is veel goedkoper en duurzamer dan het gebruik van verbrandingsmotoren.

De raketten hebben geen brandstof aan boord, waardoor er minder kans is op explosies. Het proces is volledig elektrisch. Met een snelheid van 1600 km/uur wordt een hoogte van 7600 meter gehaald.

SpinLaunch legt uit: “Het SpinLaunch Orbital Launch System is een fundamenteel nieuwe manier om de ruimte te bereiken. De elektrische motor zorgt voor een lancering die 75 procent minder energie kost en 90 procent goedkoper is. Lanceringen zijn meerdere keren per dag mogelijk.”

Het bedrijf wil een grotere centrifuge bouwen, waarmee objecten van meer dan 200 kilogram met een snelheid van 8000 km/uur of sneller de lucht ingeschoten kunnen worden.

Afgelopen week hebben ze een camera mee laten vliegen bij hun achtste grote testlancering. De beelden zijn indrukwekkend. Er komen krachten tot 10.000G op de raket te staan tijdens de lancering. Een mens kan amper 9G aan, dus deze methode is alleen geschikt voor onbemande ruimtevaart.

Hier zijn de beelden van de testvlucht te zien: