De zon vlamt weer. Geen strenge winters meer?

Dat de twee afgelopen winters behoorlijk koud waren zou wel eens met de 11-jarige cyclus van zonneactiviteit te maken kunnen hebben, zeggen onderzoekers.
De zon hield zich de afgelopen jaren uitzonderlijk kalm. En dat kan de doorstroming van de lucht in de bovenste atmosfeer hebben beïnvloed. Hierdoor kon volgens wetenschappers een koude oostenwind over het noorden van Europa en de VS blazen.

Hoewel er volgens de onderzoekers sprake zou kunnen zijn van verschillende factoren die de recente koude winters hebben beïnvloed, zoals de afname van zee-ijs en El Niño, baseren ze hun onderzoek op satellietmetingen van UV-straling in de bovenste atmosfeer.
Nasa heeft geconstateerd dat de zon weer meer activiteiten vertoont. Dat kan de opmaat zijn tot een nieuw zonnemaximum, vermoedt Nasa – een periode waarin de zon weer feller gaat schijnen dan de afgelopen jaren.
Als dat zo is, zullen de komende winters misschien niet meer zo koud zijn als die van de afgelopen jaren, schrijven Britse meteorologen in Nature Geoscience.


Een Amerikaanse ruimtesonde nam dit jaar weer zonnevlammen waar. Uit de opnames blijkt dat zon weer vlamt na een periode van ongewone kalmte.

 

Bron(nen):   Nature Geoscience