Baby's hebben al gelaatsuitdrukkingen in de baarmoeder

Wetenschap
vrijdag, 21 oktober 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Wetenschappers kunnen zo precies naar een baby in de baarmoeder kijken, dat ze gelaatsuitdrukkingen kunnen onderscheiden. Bij baby’s vanaf 24 weken kunnen ze uitdrukkingen zien die overeenstemmen met lachen of huilen. De waarnemingen gebeuren door het maken van scans van de foetus.
Naarmate de zwangerschap vordert, worden de expressies complexer. In het begin beweegt een foetus nog maar één spier van zijn gezicht tegelijk, zoals het strekken van een lip of het openen van de mond. Maar vanaf 35 weken kan hij al tegelijk lippen, wenkbrauwen en zijn neus bewegen. Zo wordt het gemakkelijker om expressies te herkennen. Een baby wordt zo geleidelijk voorbereid op zijn leven na de geboorte, waarbij gelaatsuitdrukkingen uitermate belangrijk zijn om een band op te bouwen met zijn ouders.
De onderzoekers benadrukken dat het nog niet duidelijk is of het alleen om het oefenen van de aangezichtsspieren gaat zonder dat er echte emoties aan aan te pas komen. Een baby in de baarmoeder oefent, bijvoorbeeld, ook zijn longspieren, ondanks het feit dat hij nog niet kan ademen. Wat hij echt voelt blijft gissen.
Bron(nen): Knack