Nog even en we krijgen een bloedtransfusie met kunstbloed

Binnen nu en 2 jaar zal het waarschijnlijk mogelijk zijn om 'kunstbloed' - gemaakt van stamcellen - te gebruiken bij bloedtransfusies. Het door de mens gecreëerde bloed geeft ook veel minder kans op infecties en kan aan bijna iedereen gegeven worden, want het heeft de universele O-bloedgroep. Een voorraad veilig bloed zou ook een zegen zijn voor ontwikkelingslanden waar duizenden mensen sterven, o.a. door bloedingen na de geboorte van een kind.

Onderzoekers van de universiteit van Edinburgh hebben al uitgedokterd hoe je miljarden rode bloedcellen uit stamcellen van volwassen beenmerg kunt maken. Dat lijkt misschien veel, maar dat is nog lang niet genoeg want bij een gemiddelde bloedtransfusie worden 2,5 miljoen rode bloedcellen gebruikt.

Stamcellen van 5 dagen oude embryo's die over zijn van IVF-procedures zouden zich bijzonder goed lenen voor de procedure, maar zoals steeds stuit het gebruik van embryonaal materiaal op weerstand. Als het over 2 tot 3 jaar lukt om bloed te maken van stamcellen, kun je ervan uitgaan dat het over een jaar of 10 een standaardprocedure zal zijn.

Bron(nen):   Daily Mail