Apneu en seksuele problemen

Over apneu (ademstilstand tijdens de slaap) zijn al boeken vol geschreven. De ademhaling kan abnormaal langzaam en oppervlakkig worden en plotseling (soms wel 1 minuut) ophouden en vervolgens weer doorgaan. Als dat meerdere keren per nacht gebeurt, wordt je slaap daardoor ernstig verstoord ook als je je daar niet van bewust bent.

Apneu kan allerlei gevolgen hebben, zoals problemen met je concentratie en je geheugen, chronische moeheid, hartritmestoornissen en een hoge bloeddruk. Bij mannen leidt het soms ook tot minder zin in seks en erectiestoornissen. De laatste tijd wordt in slaaponderzoek veel aandacht besteed aan het hormoon testosteron: de aanmaak ervan wordt beïnvloed door de slaap en op zijn beurt is testosteron van invloed op het seksleven van mannen. Dat verklaart veel.

Naar de invloed van apneu op het seksleven van vrouwen is veel minder onderzoek gedaan. Nu hebben een stel Zweedse wetenschappers zich toch de moeite getroost. Ze onderzochten 80 vrouwen in de leeftijd van 28 tot 64 jaar met een onbehandelde slaapapneu. Daaruit bleek dat deze vrouwen meer seksuele problemen hadden en minder tevreden waren over hun seksleven dan vrouwen zonder apneu. Ook bleek dat de seksuele problemen niet afhankelijk waren van de ernst van de apneu: ook een lichte vorm van apneu heeft een negatieve invloed op het seksleven van vrouwen.

Bron(nen):   The Huffington Post