Orkanen kunnen New York over 10 jaar onder water zetten

Als er over 10 jaar weer een storm als Irene over New York raast, dan is de kans groot dat eenderde van de stad onder water komt te staan. Deze waarschuwing staat in een nieuw rapport van de Amerikaanse overheid.
Door de stijging van de zeespiegel als gevolg van klimaatverandering worden lagere delen van Manhattan blootgesteld aan overstromingen wanneer er een hevige storm opsteekt.

De risico's en de gevolgen zijn enorm, zegt klimaatwetenschapper en hoofdauteur van de studie, Art deGaetano. "Delen van de stad die op dit moment bewoond zijn zullen
onbewoonbaar worden door het stijgen van de zee." En bij stormvloeden ziet het scenario er nog beangstigender uit. "Subwaytunnels worden aangetast, en de luchthavens - zowel LaGuardia en JFK - zitten rechts van het zeeniveau. En als je het over de laagste delen van de stad hebt, dan heb je het over de zakelijke districten."

De effecten van stijging van de zeespiegel en de veranderende weerpatronen zullen al te zien zijn in de komende tien jaar, schrijft The Guardian die het raport heeft ingezien. Als de ijskap in dit tempo blijft smelten, kan tegen het midden van 2020 de zeespiegel rond Manhattan en Long Island met 25 centimeter zijn gestegen. Tegen 2050 zou dat 70 centimeter zijn en meer dan 1 meter 20 tegen 2080. Veel tunnels van metro, snelweg en spoor die onder de Harlem River en de East River lopen zouden binnen het uur worden overstroomd.

De klimaatverandering zal de overheid moeten dwingen de infrastructuur in en rond New York te herinrichten, meent DeGaetano. Vooral ook omdat de meeste van de energiecentrales, waterzuiveringsinstallaties en rioleringen van New York precies op zeeniveau liggen.

The Huffington Post meldt dat het rapport al een aantal kimaatveranderingen in New York aantoont:
-Annual average temperatures have risen about 2.4 degrees since 1970, with winter warming exceeding 4.4 degrees.
-The sea level along New York's coastline has risen about a foot since 1900.
-There's been no discernible trend in annual average precipitation for the state as a whole since 1900, but intense precipitation such as heavy downpours have increased in recent decades.

Bron(nen):   The Guardian  The Huffington Post