Nieuw geval van wetenschapsfraude

Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam heeft gisteren vooraanstaand hoogleraar Don Poldermans ontslag aangezegd wegens wetenschapsfraude. Poldermans zou onderzoeksdata hebben verzonnen en het vertrouwen van patiënten hebben geschaad.

De hoogleraar, schrijft NRC, heeft spijt betuigd en de bevindingen van de integriteitscommissie „op hoofdlijnen” bevestigd. Na fraude in Tilburg en in Nijmegen is opnieuw de wetenschappelijke integriteit geschaad. Decaan en bestuurder Huib Pols van het ziekenhuis is „diep geschokt” en zegt een zaak als deze in de vijf jaar dat hij decaan is, niet te hebben meegemaakt. Hij benadrukt dat patiënten niet fysiek zijn geschaad.

Poldermans is hoogleraar perioperatieve cardiovasculaire zorg en internist. Hij onderzocht jarenlang hoe complicaties tijdens en na vaatoperaties kunnen worden verminderd door het inschatten van risicofactoren. Hij is decennia werkzaam in het Erasmus MC. Er staan volgens het ziekenhuis ruim vijfhonderd publicaties op zijn naam. Via een woordvoerder erkent Poldermans zich „niet aan de voorgeschreven werkwijze te hebben gehouden”.