Door rookverbod neemt ook thuisroken af

Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat het rookverbod in cafés en op het werk ervoor zorgt dat mensen ook thuis minder gaan roken. Dit wordt bevestigd door de Gentse tabakoloog Prof. dr. Hedwig Boudrez. Volgens hem gaat het om een daling tot 7% en komt dit omdat je door het rookverbod minder mogelijkheden en minder tijd hebt om te roken. Dit zorgt ervoor dat je eraan went om minder te roken. Hierdoor heb je thuis ook minder snel de neiging om een sigaret op te steken.

Het rookverbod zorgt er niet voor dat het aantal rokers afneemt. Hoewel een groot aantal rokers stopt, neemt het aantal nieuwe rokers nog steeds enorm toe. In de praktijk zien we dus vooral een afname van het aantal sigaretten dat iemand per dag rookt.

Dat rokers minder roken, zorgt er niet voor dat hun gezondheid erop vooruit gaat. Als je nog maar 50% rookt van wat je eerst rookte per dag, word je niet meteen 50% gezonder. Dit zorgt er namelijk voor dat je op een andere manier gaat roken. Je zult je sigaretten helemaal benutten en ze oproken tot de filter, waar je vroeger misschien al stopte als je nog maar op de helft van je sigaret was. Verder zul je waarschijnlijk dieper inhaleren. Dit gebeurt misschien onbewust, maar je lichaam zal manieren zoeken om aan de hoeveelheid nicotine te komen waaraan het gewend is.
.
Volgens Prof. Boudrez is het minderen met roken wel een positieve stap, maar helemaal stoppen is nog altijd vele malen beter.

Bron(nen):   De Standaard