Uit eten gaan maakt je dik

Uit een onderzoek van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen blijkt dat uit eten gaan slecht is voor de lijn. Overal ter wereld - ook in ontwikkelingslanden - gaan mensen steeds vaker uit eten. Dit komt doordat buitenshuis eten steeds toegankelijker wordt. Bijna in elke buurt is tegenwoordig wel een eetgelegenheid te vinden. Daarnaast stijgt het aantal tweeverdieners binnen huishoudens ook, waardoor er minder tijd is om te koken. Overigens hebben we het niet alleen over restaurants, maar moet je ook denken aan snackbars, kantines en tankstations.

De onderzoekers raadpleegden 7000 onderzoeken. Hiervan waren er slechts 29 bruikbaar. Uit deze onderzoeken bleek dat vooral jongeren steeds vaker buitenshuis eten. Dit gaat zelfs zo ver dat de jongeren in sommige landen meer dan de helft van hun maaltijden buiten de deur eten. Daar komt nog bij dat het er sterk op lijkt dat jongeren deze gewoonte aanhouden en ook als ze ouder worden nog steeds buitenshuis eten.

Volgens de onderzoekers brengt dit een aantal nadelen met zich mee. Zo ligt de nadruk bij uit eten gaan niet op de gezondheid van de maaltijd. Hierdoor is de kans groot dat je meer vet en calorieën binnen krijgt. Uit het onderzoek bleek namelijk dat het eten dat je buiten de deur eet vetter en zouter is dan thuis. Daarnaast bevatte het eten ook minder vitamines, vezels en calcium. In Europa wordt het ook nog eens geassocieerd met meer snoepen.

Bron(nen):   De Standaard