Waarom smaken Westerse gerechten anders dan Aziatische?

Iedereen weet natuurlijk al lang dat Westerse gerechten anders smaken dan Aziatische. De vraag hoe dit komt is echter pas sinds kort beantwoord.

Er wordt al langere tijd smakenonderzoek gedaan om te kijken welke smaken bij elkaar passen. Zo zijn er al verschillende combinaties ontdekt die goed bij elkaar passen. Denk bijvoorbeeld aan witte chocolade en kaviaar. Wie had deze 2 ingrediënten ooit met elkaar gecombineerd zonder een smaakonderzoek. Restaurants maken hier al jarenlang gebruik van om inspiratie op te doen voor nieuwe gerechten.

Het onderzoek waarin werd ontdekt wat het verschil is tussen Westerse en Aziatische gerechten was een grootschalig onderzoek. Er werden 381 ingrediënten, 1021 smaken en 56.498 recepten geanalyseerd. Hieruit werd duidelijk dat de Aziaten een heel andere kijk hebben op het gebruik van de verschillende ingrediënten en smaken. De Westerse keuken kiest er namelijk voor om combinaties te maken met ingrediënten die ongeveer dezelfde smaak hebben. De Aziatische keuken combineert echter ingrediënten die qua smaak totaal niet op elkaar lijken.

Bron(nen):   Daily Mail