Is vogelgezang goed voor onze creativiteit en ons welbevinden?

Psychologen van de Universiteit van Surrey gaan in een 3-jarig project onderzoeken wat de impact is van vogelgezang op onze creativiteit en ons gevoel van welzijn. Helpt het ons te ontspannen? Helpt het ons om ons beter te concentreren?


De omgevingspsychologie is sterk in opkomst en onderzoekt hoe de natuur ons beïnvloedt, maar over de kracht van specifieke natuurgeluiden is nog niet veel bekend. Vogelaars gaan nu eerst een representatieve steekproef van de algemene bevolking interviewen om te kijken hoe mensen natuurlijke geluiden waarnemen en of het gezang van vogels een herstellend effect hebben.

En welke geluiden welk effect hebben, want de rauwe roep van een ekster kan het kalmerende effect missen dat het melodieuze geluid van een zanglijster wel heeft. Bovendien zullen ze nagaan hoe verschillende typen vogelgezang in verband gebracht worden met herinneringen en plaatsen.

Nog later willen ze het effect van vogelgezang op de hersenen en het gedrag van mensen onderzoeken en testen of een opname van zingende vogels - op een iPod bv. -hetzelfde effect heeft als het luisteren naar vogels in de stad en op het platteland.

Wordt vervolgd en ondertussen: geniet er gewoon van!

Bron(nen):   The Guardian