Als een man naar ze lonkt, gaan vrouwen slechter presteren

Wetenschap
zondag, 01 januari 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Als iemand naar ze lonkt op het werk, kunnen vrouwen zich daar heel ongemakkelijk door voelen. Nu is ook nog eens gebleken dat dit een negatieve invloed heeft op hun prestaties. Vrouwen die door mannen bekeken werden als een object scoorden lager op wiskundetesten dan vrouwen die deze ervaring niet hadden. Als vrouwen naar mannen lonkten, had dat geen invloed op hun testresultaten. De resultaten zouden toegepast kunnen worden om vrouwen zich comfortabeler te laten voelen in traditioneel door mannen gedomineerde terreinen, zoals wetenschap en technologie.
De onderzoekers interviewden 150 mannen en vrouwen over de manier waarop mensen in teams werken. Iedere deelnemer werd gekoppeld aan een interviewer van het andere geslacht. Toen zij de kamer binnenkwamen, bekeek de interviewer een deel van de vrijwilligers uitgebreid vanaf hun hoofd tot aan hun taille en weer terug. Tijdens het interview keek de interviewer met enige regelmaat naar hun borsten. Daarna kregen ze schriftelijke feedback waarin de vrouwen die bekeken werden als een object lazen dat ze er 'goed uitzagen' en een beschrijving van hun capaciteiten. Daarna kregen ze wiskundetesten voorgelegd. Ze presteerden daar zoals gezegd slechter op, maar deze vrouwen waren ook geneigd om meer te communiceren met de interviewer.
Dit creëert een vicieuze cirkel voor vrouwen waarin ze ondermaats presteren, terwijl ze willen blijven communiceren met de persoon die hen doet onderpresteren.