Indianen maakten dekens van hondenhaar

De Coast Salish indianen aan de westkust van Noord-Amerika kweekten een speciaal hondenras met wollig lang haar om er dekens van te maken. Dat vertelden ze aan de eerste Europeanen met wie ze in contact kwamen, in het begin van de 19de eeuw. Maar er werd nooit een hard bewijs voor gevonden.

Nu meldt het vakblad Antiquity dat er – eindelijk – hondenhaar gevonden is in stalen van dekens die tijdens de eerste ontdekkingsreizen in deze regio verzameld werden. Met massaspectrometrie werd gezocht naar de eiwitsamenstelling van 25 stalen uit 11 stukjes textiel. In 7 van de stukjes werd hondenhaar gevonden, uitsluitend in combinatie met geitenhaar. Soms werd ook schapenhaar aangetroffen.

Geen enkel stuk bestond uitsluitend uit hondenhaar. Het werd blijkbaar vooral gebruikt om geweven berggeitendekens steviger te maken. Daardoor werden die dekens ook minder ‘exclusief’. In dekens voor ceremoniële doeleinden zat uitsluitend haar van berggeiten. De honden werden blijkbaar gekweekt op eilandjes voor de kust, om vermenging met gewone exemplaren te vermijden. Minder dan een eeuw na het opduiken van de eerste Europeanen waren ze verdwenen.

Het is onduidelijk of de honden gedood werden tijdens het proces. Misschien werden ze gewoon geschoren, zoals onze schapen nu.

Bron(nen):   Knack  Antiquity  Island Weavings