Virtuele dierentuin optimale omgeving voor herstel van stress

Stress is niet goed voor onze fysieke en geestelijke gezondheid. Met behulp van virtual reality onderzocht psychologe Roos Pals van de Rijksuniversiteit Groningen hoe mensen optimaal van stress kunnen herstellen.

Pals deed haar onderzoek in opdracht van Dierenpark Emmen. In de nieuwbouwplannen wil het park zoveel mogelijk kennis verzamelen over de juiste inrichting. Pals: ‘De omgeving blijkt van grote invloed op het welbevinden van mensen. Ik heb daarom vanuit de omgevingspsychologie onderzocht welke aspecten ervoor zorgen dat mensen zich prettig voelen in een omgeving.’ Uit eerder onderzoek bleek dat mensen in een natuurlijke omgeving beter kunnen herstellen van vermoeidheid dan in een stedelijke omgeving. Daarnaast vinden mensen een natuurlijke omgeving aantrekkelijker. Aan de hand van deze gegevens breidde Pals haar onderzoek uit naar een virtuele wereld.

Delen van het (toekomstige) dierenpark werden nagebouwd in virtual reality. Een vlindertuin, bijvoorbeeld. En een wandelroute langs olifanten en ringstaartmaki’s. Pals: ‘Als je een gecontroleerde omgeving hebt kun je systematisch dingen veranderen. In een echte omgeving heb je veel minder controle over de omstandigheden. Daarbij is het erg kostbaar om bv. alle bankjes aan te passen en vervolgens te onderzoeken welke invloed dit heeft op de bezoekers. Virual reality is dan een ideaal hulpmiddel.’

Onderzoek in virtuele omgevingen levert vergelijkbare resultaten op als onderzoek in echte omgevingen. Mensen die een wandeling maakten door de virtuele vlindertuin, herstelden significant beter van stress dan mensen die een wandeling maakten door een virtuele stadswijk.

Voor de ontwerpers van het dierenpark zijn de bevindingen van groot belang. Maar als je net zo goed kunt herstellen in een virtueel park, waarom dan nog een echte dierentuin?

Bron(nen):   RUG