Drinken zonder dronken te worden

Wetenschap
maandag, 09 januari 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Onderzoekers van de Universiteit van California in Los Angeles (UCLA) onderzochten een eeuwenoud plantaardig middel dat gebruikt wordt om de effecten van alcohol tegen te gaan. Het middel wordt al sinds het jaar 659 gebruikt tegen katers. De onderzoekers gebruikten een van de ingrediënten, dihydromyricetin (DHM), voor hun onderzoek. Dat hebben ze ondertussen getest op ratten en ze zijn van plan om de DHM binnenkort op mensen te gaan testen.
De onderzoekers gaven de ratten 15 tot 20 flesjes bier in 2 uur tijd. Zonder de DHM vielen de ratten flauw en bleven ze verstijfd liggen, zelfs als de onderzoekers ze omdraaiden. Met de DHM waren de ratten echter beter bestand tegen de effecten van de alcohol. Het duurde langer voordat ze dronken werden en ze waren binnen 15 minuten weer nuchter. Daarnaast leek het middel ook te helpen tegen de kater van de ratten.
Misschien nog wel de belangrijkste ontdekking is dat het middel een verslaving tegenwerkt. De DHM lijkt te werken door een hersenreceptor te blokkeren. Dezelfde receptor wordt ook geblokkeerd door andere medicijnen die gebruikt worden bij een alcoholverslaving, zoals Antabus en Refusal, maar deze kunnen ernstige bijwerkingen hebben waaronder epileptische aanvallen.
Bron(nen): Daily Mail