Vrouwentranen verminderen zin in seks bij mannen

Wetenschap
zaterdag, 14 januari 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De geur van vrouwentranen haalt het mannelijk libido naar beneden. Dat blijkt uit een Israëlische studie. Uit eerder onderzoek met muizen was al gebleken dat tranen zogenaamde ‘chemosignalen’ uitzenden. Een van die signalen zou een verlaging van het mannelijk testosteronniveau tot gevolg hebben en daarmee ook seksuele opwinding en agressie. ‘We hebben het chemische woord voor ‘nee’ gevonden’, aldus Noam Sobel, neurobioloog aan het Weizmann Institute of Science in Israël.
In het experiment gingen wetenschappers aan de slag met 2 vloeistoffen, vrouwentranen die verzameld waren nadat een vrouw een droevige film had bekeken en een zoutoplossing die langs het gezicht van diezelfde vrouw had gelopen. De mannen kregen 1 van de 2 vloeistoffen te ruiken. Daarna werden hen foto’s getoond van vrouwen die niets met het experiment te maken hadden. Daaruit bleek dat mannen die aan de vrouwentranen blootgesteld waren minder seksueel opgewonden waren dan de mannen die de geur van de zoutoplossing opgepikt hadden. Dat bleek uit hun testosteronniveaus, lichaamstemperatuur en hartslag.
Mannen die de tranen geroken hadden, zeiden ook dat ze minder opgewonden waren. Tijdens het laatste experiment werd ook de hersenactiviteit gecontroleerd, waaruit bleek dat de geur van tranen bij mannen ook minder activiteit teweegbracht in het deel van de hersenen dat gelinkt is aan seksuele opwinding.
Bron(nen): Knack