Je bent het creatiefst als je duf bent

Je hebt de beste ideeën als je groggy bent. Als je een avondmens bent en 's ochtends duf uit je bed stapt, ben je het creatiefst. Andersom hebben ochtendmensen die 's avonds beginnen te knikkebollen de meest inspirerende ideeën.

Hoe komt dat? Creatief denken vereist een brede, niet gerichte aanpak. En het beste moment om een goede ingeving te krijgen is wanneer de inhibiberende processen in je hersenen op z'n zwakst zijn en je gedachten afdwalen.

Dat bleek ook uit een experiment. Studenten moesten 6 problemen oplossen. De helft daarvan waren taken waar je inzicht voor nodig hebt en de overige en de andere 3 deden een beroep op het analytisch vermogen die een gerichte aanpak vereisen.

De helft van de studenten deed de test 's ochtends tussen half 9 en half 10, de anderen 's middags tussen 4 en half 6. De studenten presteerden op de inzicht vereisende taken het best op hun minst optimale moment van de dag. Bij de analytische taken maakte het tijdstip niets uit.

Als je een creatief beroep uitoefent, kun je dus het beste werken op je minst optimale moment. Avondmensen kunnen beter van 9 tot 5 werken, maar ochtendmensen zouden er beter wat later aan kunnen beginnen.

Bron(nen):   BPS Research Digest