Hoe schadelijk is een ruggenprik?

Wetenschap
donderdag, 19 januari 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Laten we wel wezen: bevallen doet pijn, zeker van je eerste kind. In de VS kiest 60 tot 80% van de vrouwen die voor het eerst bevallen voor een epidurale verdoving (ruggenprik). Een meerderheid van de Britse, Franse en Belgische vrouwen doen dat ook. In Nederland is het veel minder gebruikelijk (13%).
Er wordt gezegd dat het potentieel schadelijk is voor moeder en kind. Je zou o.a. minder persweeën hebben. Daardoor zou de bevalling langer duren en zou je meer kans hebben op een keizersnede of een kunstverlossing (tang of vacuümpomp). Een bevalling moet 'natuurlijk' verlopen, een ruggenprik en andere toeters en bellen (bv. oxytocine toedienen om de bevalling te versnellen, katheters, bloeddrukmeters en een cardiotocografie om de hartslag van de baby te meten) dragen bij aan de 'overmedicalisering' van het moederschap. Hoe schadelijk is het nu echt?
Als je kijkt naar wetenschappelijk onderzoek zijn de bevindingen niet eenduidig, maar de bezwaren van de natuurlijke geboorte-aanhangers zijn schromelijk overdreven. Dat je er minder persweeën door krijgt was tot het midden van jaren '90 het geval. De toegediende dosis was toen veel hoger. Nu is de dosis de helft tot een kwart ervan en is het niet meer van invloed op de persweeën. De bevalling wel gemiddeld iets langer (15 minuten).
Heb je meer kans op een keizersnede? Volgens sommige studies is dat zo, maar er is geen rekening gehouden met het feit dat de vrouwen die om een epidurale vragen anders zijn dan de vrouwen die dat niet doen. Zij hebben vaker meer pijn en een moeilijkere bevalling, omdat ze een kleiner bekken hebben, het kind zwaarder is, in een stuitligging ligt of omdat de bevalling werd ingeleid. Dus dat keizersnedes vaker voorkomen bij een epidurale betekent niet dat de epidurale daar de oorzaak van is.
'Double blind' studies die 50% van de vrouwen op basis van toeval toewijst aan de groep die wel een epidurale krijgt en de overige 50% niet zijn er nog niet. De meeste artsen vinden het onethisch om vrouwen medicatie te onthouden in de naam van de wetenschap. Wel is aangetoond dat een epidurale geen nadeliger effect heeft dan andere vormen van pijnstilling.
Vergroot een epidurale de kans op een tang of een vacuümverlossing? Met de nieuwe laaggedoseerde epidurale is dat risico veel kleiner. En is de baby minder alert als hij geboren is? Ook daar zijn geen aanwijzingen voor. Volgens sommigen zou zelfs gunstig zijn voor de baby, omdat hij minder blootgesteld wordt aan de door pijn geïnduceerde stresshormonen van zijn moeder.
Voor- en tegenstanders zullen er altijd blijven, maar eigenlijk zou de barende vrouw vrij moeten zijn om te kiezen.
Bron(nen): Slate