Babys kunnen liplezen

Volgens een recent onderzoek maken baby’s niet alleen gebruik van klanken om te leren praten, maar lezen ze ook je lippen. De baby’s zouden dit doen in het stadium waarin het gebrabbel langzaam aan wordt omgezet in herkenbare woorden en de baby’s voor de eerste keer ‘mama’ of ‘dada’ zeggen. Dit begint ongeveer als ze 6 maanden zijn.

De wetenschappers onderzochten 180 baby’s van verschillende leeftijden om tot deze bevindingen te komen. Met een speciaal apparaatje werd gekeken waar de baby’s hun aandacht op richten. Op de ogen of op de mond. Hierbij werd duidelijk dat vanaf 6 maanden de aandacht zich langzaam verplaatst van de ogen naar de mond. Rond de 9 maanden richten ze zich bijna alleen maar tot de mond en rond de 12 maanden verplaatst de aandacht zich weer richting de ogen.

Volgens David Lewkowicz, een ontwikkelingspsycholoog aan de Florida Atlantic University, kijken de baby’s naar de mond om te leren hoe ze hun lippen moeten bewegen om bepaalde klanken uit te spreken. Een erg ingewikkeld proces, wat baby’s ook nog eens opmerkelijk snel doen. Als de baby’s ongeveer een jaar oud zijn richten ze zich namelijk alweer op de ogen. Tenzij ze een vreemde taal horen, in dat geval richten ze zich namelijk weer op het liplezen.

Dit bewijst maar weer hoe belangrijk het is voor baby’s dat er iemand tegen ze praat. Dit is noodzakelijk voor de ontwikkeling van de spraak.

Bron(nen):   De Standaard