Als je meteen in slaap valt na de seks, is dat GEEN goed teken (update)

Amerikaanse evolutionair psychologen hebben onderzocht hoe lang het duurt voor mensen in slaap vallen als ze seks gehad hebben. Aan het onderzoek namen 456 mensen deel, die anoniem online vragenlijsten invulden over hun gedrag, ervaringen en het verlangen naar hun partner na de seks. Ook werd gevraagd wie meteen in slaap viel na de seks en wie er normaal gesproken als eerste in slaap viel als het koppel geen seks had gehad.

Hoewel je vaker hoort dat mannen het naspel overslaan, zich omdraaien en als een blok in slaap vallen, werd er geen verschil gevonden tussen mannen en vrouwen op dit punt. Als er geen seks was geweest, vielen de vrouwen gemiddeld genomen als eerste in slaap.

Verschillende media waaronder de Volkskrant berichtten dat uit het onderzoek ook bleek dat de neiging om meteen na de seks in slaap te vallen samengaat met een groter verlangen naar verbondenheid met en genegenheid voor de partner.

Wie er het wetenschappelijk artikel van de onderzoekers op naleest, leert: 'Consistent with our predictions informed by evolutionary theory, the more one’s partner was likely to fall asleep first after sex, the stronger the desire for greater partner expressions of affection and emotional bonding after sex.' Dat wil zeggen hoe sneller mijn partner na de seks in slaap valt, hoe groter MIJN verlangen naar verbondenheid is.

Anderzijds hadden de onderzoekers verwacht dat mensen met een stabiele hechte relatie minder snel in slaap zouden vallen en dat dit hun gevoel van verbondenheid nog verder zou versterken. Er werd echter geen verschil gevonden tussen hechte en minder hechte stellen op dit punt.

Bron(nen):   de Volkskrant  Journal of Social, Evolutionary, and Cultural Psychology