Waarom willen vaders liever zonen en moeders liever dochters?

Wetenschap
dinsdag, 24 januari 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Iedereen zegt 'Het maakt me niet uit of het een jongen of een meisje is, als het maar gezond is', maar ondertussen ....
Canadese onderzoekers vroegen aan meer dan 2000 mensen: Als je een kind kreeg, zou je dan liever een jongen of een meisje willen? Zou je als eerste kind liever een jongen of meisje willen? Als je meerdere kinderen zou hebben, zou je dan liever meer jongens of meer meisjes willen hebben? enz. Daaruit bleek dus een duidelijke geslachtsgebonden voorkeur: mannen willen zonen en vrouwen willen dochters.
Dat mannen een voorkeur hebben voor zonen zou te verklaren zijn vanuit de evolutie: mannen willen hun genen dorgeven en hun zonen kunnen meer kinderen verwekken dan hun dochters ooit dragen kunnen. De voorkeur van moeders voor dochters is minder eenduidig. Misschien verlangen ze ernaar hun ervaringen met de zwangerschap te delen of misschien dromen ze van een ideale moeder-dochter relatie zoals de media die ons voorschotelen. Er bestaat ook een sterke tendens om je eigen succes te laten zien door het succes van je kinderen. Dat doen mannen eerder via zonen en vrouwen via dochters.
Een verklaring die Time niet noemt en die toch erg voor de hand ligt, is narcisme: mensen willen een evenbeeld van zichzelf.
Bron(nen): Time