Ketamine (Special K) helpt tegen ernstige depressie?

Als je depressief bent, kun je misschien beter naar de smartshop gaan in plaats van naar de psychiater. Behalve psilocybine (de werkzame stof in paddo's) wordt nu ook onderzoek gedaan naar ketamine als remedie tegen een ernstige depressie. Ketamine is een geneesmiddel dat gebruikt wordt als narcosemiddel bij mens en dier en als drug onder de naam 'Special K' of 'vitamine K'. Je kunt ervan gaan trippen en het veroorzaakt dissociatieve verschijnselen, het gevoel dat je lichaam en geest niet meer één zijn.

In eerste instantie krijgen de patiënten een eenmalige dosis via een infuus toegediend om te zien wat de korte termijn effecten zijn. Als die gunstig zijn, krijgen ze 3 keer per week een dosis toegediend en wordt onderzocht wat de lange termijn effecten zijn. Verwacht wordt dat het spul een paar maanden werkzaam zal zijn.

De onderzoekers zeggen dat de voorlopige resultaten gunstig zijn. Ze denken dat het ook zinvol kan zijn om ketamine te combineren met andere middelen. Antidepressiva, zoals Prozac en Seroxat, beginnen pas na 3 weken te werken. In die periode neemt de kans dat iemand suïcide pleegt toe, dus zou ketamine kunnen helpen om die periode te overbruggen.

Ketamine wordt intraveneus toegediend, d.w.z. dat het alleen in ziekenhuizen en psychiatrische instellingen toegediend kan worden. Dat is een nadeel, vandaar dat de onderzoekers ook gaan testen of het effect hetzelfde is als je het neemt in pilvorm. Maar het zal op zijn minst een paar jaar duren voordat het geneesmiddel goedgekeurd is en beschikbaar wordt. Toch maar naar de smartshop dan?

Bron(nen):   ABC News  Jellinek