Kinderen met autisme hebben teveel synapsen in hun hersenen

Als de hersenen van een baby zich ontwikkelen ontstaan er steeds meer synapsen. Dat zijn verbindingen tussen zenuwcellen waar de informatieoverdracht plaats vindt. Tijdens de kindertijd en de adolescentie worden die synapsen teruggesnoeid. Het beperken van het aantal synapsen zorgt ervoor dat verschillende hersengebieden specifieke functies kunnen ontwikkelen en niet overbelast worden met prikkels. Onderzoekers van de Columbia-universiteit in New York bestudeerden het hersenweefsel van kinderen die overleden waren tussen 2 en 20 jaar, waarvan de helft autisme had. Hieruit blijkt dat het snoeimechanisme niet goed werkt bij kinderen met autisme. Gezonde 19-jarigen hadden 41% minder synapsen dan peuters, maar kinderen met autisme hadden in hun late tienerjaren slechts 16% minder synapsen dan jonge kinderen met autisme. Dit zou verklaren waarom mensen met autisme overgevoelig zijn voor prikkels en waarom veel van hen epileptische aanvallen hebben. Daarnaast zijn de onderzoekers er ook in geslaagd om het snoeimechanisme op gang te brengen bij muizen die genetisch gemanipuleerd waren en een zeldzame aandoening hadden die samengaat met ‘autistisch’ gedrag. Het overactieve eiwit mTOR hindert het snoeien van de synapsen. In de hersenen van bijna alle kinderen met autisme werden ook grote hoeveelheden overactief mTOR aangetroffen. Door de muizen te behandelen met het geneesmiddel rapamycin werd de activiteit van mTOR verminderd, kwam het snoeien op gang en gingen de muizen minder autistisch gedrag vertonen. Dat wil niet zeggen dat een middel als rapamycin, dat het immuunsysteem onderdrukt en vaak zeer ernstige bijwerkingen heeft, gebruikt kan worden om autisme bij mensen te behandelen. Autisme bij muizen is toch iets anders dan bij mensen, zeker in dit geval omdat de muizen een zeldzame genetische afwijking hadden die het autistisch gedrag veroorzaakte. Maar ook als dit middel niet geschikt is voor gebruik bij mensen, opent het onderzoek toch perspectieven op nieuwe behandelingen voor autisme.

Bron(nen):   The New York Times      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Zmirlap

  Kijkaan! Gewoon laten afsterven die hap. Dagelijks een dikke lijn pep en wat XTC en na een jaartje zijn ze weer helemaal de oude!

 2. AT

  Het verklaart ook waarom veel autistische kinderen intelligent zijn en met een goede jeugd kunnen uitgroeien tot supertalenten. Zonder autisme zouden veel van onze ontdekkingen, technologieën en kunsten niet hebben bestaan.

  • meesan

   80% van de klassiek autisten heeft een lage intelligentie of is verstandelijk beperkt. Maar die kom je in het dagelijks leven minder vaak tegen dan hoogfunctionerende autisten, die meestal een normale tot hoge intelligentie hebben en meestal de diagnose Syndroom van Asperger hebben.

   (in antwoord op AT)
  • Geordi Collette

   Dat is niet de reden. Het zou juist verklaren waarom het gemiddelde IQ bij autisten juist lager ligt, maar ze hebben inderdaad vaak wel een “skill” waar ze heel goed in zijn. Een soort “savantisme”.
   “Zonder autisme zouden veel van onze ontdekkingen, technologieën en kunsten niet hebben bestaan.”
   Noem er eens één die een grote toedragen heeft gebracht. Ze zeggen dat Newton misschien autistisch was, dat Einstein dat misschien was, etc. Maar een gokje over het verleden is geen psycho-analyse.

   (in antwoord op AT)

Reacties niet toegestaan