Mythen over veroudering en wijsheid

Vroeger dacht men dat hersencellen van volwassenen zich niet meer konden vernieuwen: vanaf 18 jaar begon de aftakeling. Tegelijkertijd dicht men oude mensen meer wijsheid toe. Wat is daar nu van waar?

Uit onderzoek blijkt dat je  huidige gedrag vooral een voorspellende waarde heeft voor de toekomst. Als ik nu verstandige weloverwogen keuzes maak, maak ik die in de toekomst waarschijnlijk weer. Als ik me nu als een dwaas gedraag, is de kans groot dat ik dat later ook nog doe. Daarom geldt 'hoe ouder, hoe wijzer' zeker niet voor iedereen.

Ondertussen is ook aangetoond dat hersencellen ook op volwassen leeftijd en gedurende de ouderdom kunnen regenereren. Maar dat gebeurt niet bij iedereen. Celvernieuwing is afhankelijk van een aantal factoren en wordt geremd door:

  1. Stress
  2. Sociaal isolement
  3. Verveling
  4. Uitputting
  5. Gebrek aan lichaamsbeweging
  6. Slechte voeding

Hersencellen groeien sneller weer aan als mensen worden gestimuleerd door hun omgeving. Al doende leert men: dat zie je tot op hoge leeftijd. Er zijn voorbeelden (zie link) van mensen waarvan de artsen zeggen dat hij nooit meer zal kunnen lopen en praten en die - na veel oefening - een paar jaar later weer gewoon kunnen werken.

Bron(nen):   Brainleaders and Learners