Ouderen die teveel eten krijgen vaker geheugenproblemen

Uit een onderzoek van de Mayo Clinic in Arizona blijkt dat ouderen die teveel eten meer kans hebben op geheugenverlies. Daarbij ging het niet om een lichte stijging, maar om een verdubbeling van de kans op geheugenverlies.

Aan het onderzoek deden meer dan 1200 ouderen mee tussen de 70 en 89 jaar. Hen werd gevraagd om nauwkeurig bij te houden wat ze aten en dronken. Vervolgens werd er berekend hoeveel calorieën ze per dag aten. Aan de hand hiervan werden de ouderen gesplitst in 3 groepen. De ouderen die dagelijks 600 tot 1500 calorieën binnen kregen zaten in groep 1. Diet met 1500 tot 2100 calorieën in groep 2 en die met 2100 tot 6000 calorieën in groep 3.

Tussen de eerste 2 groepen werden geen overduidelijke verschillen gevonden, maar bij de ouderen die meer dan 2100 calorieën per dag binnen kregen was de kans op Mild Cognitive Impairment (MCI) dubbel zo groot. Een MCI is een milde geheugenstoornis en dit is de stap tussen het normale geheugenverlies dat je krijgt door ouderdom en beginnende Alzheimer. Het is daarom aan alle ouderen aan te raden om niet meer dan 2100 calorieën per dag te eten om zo de kans op geheugenverlies niet te vergroten.

Bron(nen):   Daily Mail