Waarom tijgers strepen hebben. Crypto-analyticus Turing had gelijk

Wetenschap
dinsdag, 21 februari 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De Britse wiskundige Alan Turing kraakte geheime code's van de nazi's via de Enigma-machine, hielp een einde maken aan de Tweede Wereldoorlog en is de vader van de informatica. Maar hij brak ook zijn hoofd over de vraag waarom een luipaard vlekken heeft en een tijger strepen. 58 jaar na zijn dood hebben wetenschappers van het Kings College in Londen ontdekt dat Turings theorie waarom in de natuur herhaalde patronen voorkomen juist was. Volgens Turing werden de strepen en vlekken bij dieren veroorzaakt door de interactie van een aantal chemische stoffen, de zogenaamde morfogenen. Een van die stoffen zou cel-activiteit activeren, terwijl een andere het tegenging. Deze wisselwerking zou bepalen waar de cellen groeien en de bekende patronen vormen op de vacht van dieren.
Om zijn theorie te testen bestudeerden de wetenschappers de ontwikkeling van de regelmatige afstand tussen de ribbels in het gehemelte van muizen. Ze vonden de interactie tussen twee morfogenen die de patronen in het gehemelte bepaalden, precies zoals Turing in zijn modellen had voorspeld. Hetzelfde geldt voor de theorie van strepen en vlekken bij grote katten, het aantal haren op een fruitvlieg of spiralen op een blad.
Behalve dat het onderzoek laat zien hoe patronen worden gevormd, zijn de morfogenen volgens een van de onderzoekers van groot belang voor de regeneratieve geneeskunde. Ze kunnen structuren en patronen regenereren bij het differentiëren stamcellen in andere weefsels.
Bron(nen): Daily Telegraph