Misschien ben je wel een middagmens!

Wetenschap
vrijdag, 24 februari 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Het verschil tussen vroege vogels en nachtbrakers heeft vaak ook te maken met zelfbeeld: het is zo’n beetje heiligschennis een ochtendmens te zijn als je in een band zit, terwijl de top van de zakenwereld claimt om half 5 op te staan (dat is het tijdstip waarop bij de chief executives van Disney en Apple dat de wekker gaat). Maar er is niemand die opschept over het uur na de lunch. De middagdip maakt ons lusteloos en kortaangebonden.
Dit lijkt een globaal verschijnsel, zo ontdekten sociologen onlangs bij analyseren van stemmingswoorden op twitter, die wereldwijd ’s middags allemaal nurks worden. ‘Ik haat middagen,’ zei Kingsley Amis, die in de ochtend en avond het best schreef. De enige remedie was volgens hem kopjes thee drinken tot om 6 uur de bar opengaat. Er bestaan echter meer remedies: je kunt vermijden te veel koolhydraten te eten bij de lunch, of ervoor zorgen dat je wat zon krijgt. Als je iemand bent die een dutje kan doen, kun je cafeïneslaapje doen: koffie drinken, indutten en wakker worden zodra de cafeïne je hersenen bereikt. Lukt dat allemaal niet, kun je de meest hersenloze klusjes bewaren voor het middaguur.
Maar hier is nog een intrigerende mogelijkheid: wat als die suffe middaguren juist de meest creatieve zijn? In een onderzoek werden honderden studenten verdeeld in ochtend- en avondmensen (naar eigen voorkeur) en kregen vraagstukken op die om inzichtelijk denkwerk vroegen (zoals: een muntenhandelaar belt de politie dat hem een waardevolle munt is aangeboden, waarop staat dat hij in 544 v.C. is geslagen. Hoe weet hij dat het een vervalsing is?) Sommigen kregen de taak om 9 uur in de ochtend anderen om 4 uur in de middag. Met grote meerderheid deden de vroege vogels het best in de middag, en de nachtuilen in de ochtend; het tegendeel van wat je verwacht. De ongefocuste dromerigheid van de ‘slechte’ uren bleken behulpzaam bij creativiteit. Dat gold niet voor analytische problemen met hoofdrekenen.
Of je nu denkt dat je een avond of ochtendmens bent, misschien moet je dat nog maar eens heroverwegen. En de beste tijd daarvoor is in de meest slaapverwekkende uren van de dag
Bron(nen): The Guardian