10% van de psychologen verandert onderzoeksgegevens

Wetenschap
maandag, 27 februari 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Diederik Stapel blijkt niet de enige psycholoog te zijn die graag zijn onderzoeksgegevens verandert. In Amerika kunnen ze er ook wat van. Een groot aantal psychologen vindt het daar blijkbaar ook nodig om onderzoeksgegevens aan te passen. Ze doen dit omdat ze willen dat hun onderzoeken beter uit de verf komen. Waardoor ze andere psychologen te slim af zijn en een 'beter' onderzoek afleveren in minder tijd en tegen minder kosten. Zo veranderen ze bijvoorbeeld het aantal deelnemers dat heeft meegedaan aan het onderzoek.
Leslie John van de Harvard Business School geeft aan dat je het kunt vergelijken met anabole steroïden. De psychologen verbeteren namelijk kunstmatig hun prestatie (de onderzoeksgegevens). In het onderzoeksverslag van Leslie staat dat deze praktijken worden gedaan door verschillende psychologen verspreid over heel Amerika. De resultaten werden gepubliceerd in het vakblad Psychological Science.
De gegevens van haar onderzoeksverslag komen voort uit een anoniem online onderzoek. Hierbij werden 6000 psychologen ondervraagd. Ze moesten vragen beantwoorden over zichzelf en over collega’s. Om ervoor te zorgen dat ze de vragen eerlijk beantwoordden, werden de psychologen beloond voor eerlijke antwoorden. Eerlijke antwoorden zorgden er namelijk voor dat er een gift naar een goed doel ging. Van de 6000 psychologen waren er 2000 die de vragenlijst hebben ingevuld. Hierbij bleek dat ongeveer 10% van de psychologen wel eens de onderzoeksgegevens verandert en dat ongeveer 1 op de 3 hier moeite mee heeft.
Bron(nen): De Standaard