'Als je je bord leeg eet, krijg je een toetje' is helemaal FOUT!

Wetenschap
maandag, 27 februari 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Ouders worden doodgegooid met voedingsadviezen voor hun kroost, maar hoe duw je ze op pedagogisch verantwoorde wijze 150 gram groenten door de strot? 'Als je je brocolli niet op eet, krijg je geen toetje!' of 'Je blijft aan tafel zitten tot je bord leeg is'. Verschillende studies, meestal Amerikaanse, hebben aangetoond dat dit desastreuze gevolgen voor je oogappeltje kan hebben.
Een Canadese diëtiste heeft onderzoek gedaan naar het verband tussen de houding en het gedrag van moeders enerzijds en de voeding en het gewicht van het kind anderzijds. 'In de wetenschappelijke literatuur en de media worden vooral het belang van voedingsstoffen, vitaminen en mineralen benadrukt', zegt zij. 'Helaas, wordt er weinig aandacht besteed aan de ontwikkeling van goede eetgewoonten bij jonge kinderen en de rol van de ouders daarbij. Het is de ouder die bepaalt welk voedsel beschikbaar is, die de maaltijden samenstelt, die als rolmodel fungeert qua eetgewoonten en het kind begeleidt aan tafel.
Aan het onderzoek namen 122 moeders met kinderen tussen de 3 en de 5 jaar deel. De onderzoekster definieerde het gedrag van de moeders als autoritair, democratisch, toegeeflijk of verwaarlozend. De gedragsstijl van de moeder hield verband met de de voedselvoorkeuren van de kinderen. Het kind van een autoritaire moeder heeft minder gezonde eetgewoonten: het eet meer koekjes en snoep, terwijl dat van een toegeeflijke moeder een voorkeur voor groenten hebben.