Warmer klimaat veroorzaakt koudere winters...

Wetenschap
donderdag, 01 maart 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Ik zal de beeldspraak van een hoogleraar meteorologie nooit vergeten: "Het weer is als een flipperkast."
Je schiet de bal ietsje harder of net iets zachter en het hele spel wordt totaal anders. Kleine verandering, grote gevolgen. En in alle gevallen is het spelverloop grillig en niet met zekerheid te voorspellen. Is hier ook zoiets aan de hand?
U kent vast de cynische commentaren: We hadden recent koude winters met veel sneeuw in Europa en de VS. Onzin dus die klimaatpaniek! Kletspraat van de groene maffia!
Maar klimaatonderzoekers denken de oplossing te hebben waardoor opwarming van de aarde en koudere winters in Europa en de VS heel goed samen gaan.
Lees maar: 1. Door opwarming van de aarde smelt poolijs. 2. Dat veroorzaakt klene veranderingen im de jetstream:    Dat is die harde wind op grote hoogte waardoor je in een vliegtuig soms ineens de riemen ("Fasten Seatbelts") aan moet doen.  4. De jetstream verandert iets waardoor makkelijker koude lucht naar Europa en de VS stroomt. 5. Nog een factor: Door minder poolijs is er meer open water. En dus meer verdamping. 6. En dat verdampte water wordt in de koude bovenlucht sneeuw.
De onderzoekers hebben becijferd dat een miljoen vierkante kilometer minder ijs leidt tot 3 tot 12 procent meer sneeuwval.
Het klinkt gek, maar is toch heel logisch: Door opwarming in het noorden wordt het kouder in het zuiden!
Klinkt gek, maar dat is het dus niet.