Wetenschappers waarschuwen voor ‘catastrofale’ zonnestorm

Het lijkt erop dat we ons op een potentiële nieuwe natuurramp moeten voorbereiden. Amerikaanse wetenschappers waarschuwen dat er een kans is van een op acht dat we in 2020 te maken  krijgen met een grote ‘catastrofale’ zonnestorm.
Zo'n kolossale ‘megavlam’ kan leiden tot biljoenen dollars schade aan elektrische systemen, en het kan wel tien jaar duren om alle schade te herstellen. De voorspelling is gebaseerd op mathematische waarschijnlijkheidsvergelijkingen gekoppeld aan de laatste gebeurtenissen, meldt het Amerikaanse blad Wired.

De laatste grootste zonnestorm was in 1859. Een enorme zonnevlam veroorzaakte toen een noorderlicht dat bijna over heel de aarde was te zien. De vlam veroorzaakte brand in net aangelegde  telegraafstations en legde de netwerken plat. Apparaten die uitgezet waren, kwamen spontaan weer tot leven omdat ze stroom binnenkregen van de lijnen zelf.
Tegenwoordig kan zo’n grote zonnestorm niet alleen de elektriciteit lamleggen, maar ook radiocommunicatie, GPS-satellieten, vervoer, communicatie, en bancaire systemen.

Bron(nen):   Wired